kolmapäev, 25. mai 2016

Saarema reis 23.-24.mail 2016

  Muhu maalinn- Angla tuulikud- Panga pank- Stebeli rannakaitsepatarei- Sõrve säär- Tehumardi-  Mändjala- Rüütli SPA- Mändjala- Kuressaare piiskopilinnus- Kaali järv







Algaski kahepäevane reis ümber Saaremaa. Kui oli peale jagelemise kohad leitud, vurasimegi Virtsu poole.




Mõnele oli see ka esimene merereis :)



Esimene peatus oli Muhu maalinna  linnus, mis asub Muhu valla edelaosas  tasasel põllul. Säilinud valli osad on 5–8 m kõrgused.  Ringvalli äravedamisel saadi 2 aardeleidu, neis on hõbe- ja pronksehteid, hõbemünte, klaashelmeid jne. Arvatavasti peideti aarded veebruaris 1227. aastal, kui maalinna orduvägede poolt piirati ja vallutati. Muhu maalinna piiramist kirjeldab ka Henriku Liivimaa kroonika.



Edasi sõitsime Angla tuulikute juurde, mis on Eestis üks paremini säilinud tuulikutegrupp ja paikneb oma originaalasukohas Angla tuulikutemäel. Neli tuulikut on pööratava kerega pukktuulikud, viies tuulik on vaid pööratava peaga kaheksatahuline hollandi tuulik



Väikese viperustega jõudsime Panga pangale. 


Panga pank ehk Mustjala pank asub Saaremaa põhjarannikul Panga küla lähedal.Panga ulatus on umbes 2,5 km ja on kõrgeim Saaremaa ja Muhu põhjaranniku pankadest (21,3 m).




Kiigutud ja edasi! Järgmine peatus Stebeli rannakaitsepatarei.




Teise maailmasõja ajal toimusid Sõrves mitmed lahingud Saksa ja NSVLi vägede vahel. NSVL vägede Saaremaa võimsaima ja moodsaima rannakaitsepatarei ehk Stebeli patarei juurde on püstitatud betoonist obelisk. Oma nime on patarei saanud ukrainlasest komandöri nime järgi. Suurtükkidest oli võimalik tulistada 38 km kaugusele. Seal on säilinud patarei vaatlustorn. Stebeli patarei koosnes komandopunktist, kahest maaalusest suurtükitornist, vaatlustornist, katlamajast ja sõjaväelinnakust.







Sõrve sääres oli meil 45-minutiline peatus, lõuna.  
Sõrve sääre lõunatipp on  Saaremaa  kõige lõunapoolseim punkt. Maasäär  eendub umbes 1,5 km pikkuse aheneva madala künnisena Kura kurku. 
Aastast 1770 on Sõrve säärel tuletorn, mis on kujutatud Torgu valla vapil.
Ööbisime Mändjala kämpingutes. Selline see majake välja nägi:



Õhtul käisime veel Rüütli SPAs ujumas, sest merre me veel ju ei saanud :) 

Hommikul unistena, sest uinumise aeg oli juttude järgi ikka väga erinev, läksime sööma.











Ja algaski reisi teine päev. Kuressaare piikopilinnuses oli ette nähtud pooleteise tunnine meeskondlik Aarete jaht. Juhiste järgi tuli liikuda linnuses, lugeda ja otsida väljapanekuid ning ristsõna lahendada.


 













Kuressaare piiskopilinnus, mida rahvasuus kutsutakse ka Kuressaare lossiks, on rajatud 14. sajandil. Tänapäeval paikneb linnuses Saaremaa Muuseum koos püsiekspositsiooni ja eriilmeliste ajutiste näitustega.Kuressaare piiskopilinnuse konvendihoone on ainuke oluliste ümberehitusteta säilinud keskaegne kindlusehitis Baltiriikides. 





Viimasena külastasime Kaali järve.Kaali kraater on meteoriidi langemisest ja sellele järgnenud plahvatusest tekkinud kraater SaaremaalKraatri läbimõõt on 110 m ja sügavus 22 m ning kraatrit ümbritseb 4...9 m kõrgune vall, mis koosneb plahvatusel ülespaiskunud kivimeist ja setteist.  Kraatris asub Kaali järv. Üks viimaseid dateeringuid, annab kraatri vanuseks ligikaudu 2400...2800 aastat. Varem on kraatri vanuseks pakutud küll 3500 ja isegi 7500 aastat. Oligi  kaks päeva möödas. Uute reisideni!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar